Sabtu, 02 April 2011

~* CIRI-CIRI SUAMI PILIHAN *~

CIRI-CIRI SUAMI PILIHAN
KASIH manusia sering bermusim,
sayang manusia tiada abadi.
Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janji-Nya pasti.

ITULAH sedikit dari bait-bait lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tidak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sedikit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, secara ringkas pilihlah seorang lelaki yang…
 • Kuat agamanya
  Biar sibuk sekalipun, sholat fardhu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang taat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin. Utamakanlah pemuda yang jujur membimbing dan memelihara iman anda.
 • Baik akhlaknya
  Ketegasannya nyata tetapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara. Mudah di bawa berbincang. Tidak terlalu ada rahasia.
 • Tegas mempertahankan maruah
  Pernahkah dia menjengah ke tempat-tempat yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam? Adakah dia jujur sebagai pelindung maruah seorang perempuan?
 • Amanah
  Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.
 • Pemurah tetapi tidak boros
  Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan uang dan harta dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.
 • Tidak liar matanya
  Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.
 • Terbatas pergaulan
  Sebagai lelaki dia tahu dia tidak mudah jadi fitnah orang, tetapi dia tidak mengamalkan cara hidup bebas.
 • Rekan pergaulannya
  Rekan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya. Sebaik-baik teman adalah teman yang soleh.
 • Bertanggungjawab
  Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapak dan ahli keluarganya. Jika ibu bapaknya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tidak bertanggungjawab.
 • Tenang wajah
  Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia berbicara dan bertindak.
Berbahagialah kamu jika diintai calon yang demikian sifatnya.

3 komentar:

 1. subhanallah..ciri-ciri itu mendekati sempurna ya akh...^-^ btw,,selamat atas dbukanya blog ini...smga mmmberikanb bnyak mannfaat bg visitornya...amieen...

  BalasHapus
 2. Mba Idha @ terimakasih ya mba idha sdh sudi mampir nulis comentarnya di blog saya.
  amiin ... semoga bisa bermanfaat bgi pembacanya khususnya saya dan di amalkan dlm kehidupan sehari-hari..insya Allah.

  *) jgn bosen2 ya mbak idha utk membacaya artikel saya dan comentarnya ^-^)

  BalasHapus
 3. subhanallaah,,,,subhanallaah,,,subhanallaah,,,

  BalasHapus