Senin, 06 Juni 2011

~* 4 Golongan Lelaki yg Ditarik ke Neraka Oleh Wanita *~

~* Bismillahirrahmanirrahim*~

1. Pertama:- Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar sholat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia saja, maka dia akan ditarik oleh anaknya.

2. Kedua:- Suaminya

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di luar, berdandan bukan untuk suaminya tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahrimnya, apabila suami berdiam diri.. Walaupun dia seorang alim (sholat tidak pernah ketinggalan, puasa tidak tinggal dst) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

3. Ketiga:- Kakak-kakaknya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga martabat wanita jatuh kepada kakak-kakaknya.. jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik perempuannya dibiarkan melenceng dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

4. Keempat:- Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan ditanya dan mempertangungjawabkannya di akhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.


Maka kita lihat betapa kuatnya tarikan wanita bukan saja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu kuat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / kakak atau anak harus memainkan peranan lelaki yang sebenar tidak lupa akan firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah dirimu serta keluargamu dari api neraka, di mana bahan bakarnya manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, kakak-kakak anda serta anak-anak lelaki anda.. Kasihanilah mereka dan juga dirimu sendiri.. jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua selamat dari ditarik dan tertarik oleh wanita2 yg tidak taat pada perintah Allah SWT baik di dunia maupun di akhirat. Menjadi seorang muslimin & muslimat, mu'minin & mu'minat adalah sangat berharga.

WAllahua'llam Bishawab.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.
Aamiin Yaa Rabballa'llamiin.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar